Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A három legfontosabb érték: Az ideális vérnyomás- vércukor-
  2016-04-06 20:03:06, szerda
 
  A három legfontosabb érték: Az ideális vérnyomás- vércukor- és koleszterinszint

Amikor egy beteg megkapja a laboreredményeket, legjobban az érdekli, hogy határérték fölött vagy alatt van-e a vércukor- vagy a koleszterinszintje, s ugyanígy vérnyomásméréskor is.

Dr. Simonyi Gábort, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház V. Belgyógyászati-Lipidológiai Osztályának osztályvezető főorvosát a célértékekről kérdeztük.

[A határértékeket ki és hogyan állapítja meg?
A vércukor, vérzsírok és vérnyomásértékek határértékeit a nemzetközi és a hazai szakmai társaságok ajánlásai alapján állapítják meg. Az ajánlásokat bizonyos időközönként frissítik a legújabb vizsgálatok eredményei alapján. Magyarországon a kétévente összeülő Konszenzus Konferenciákon terjesztik elő és fogadják el a különböző szakterületek határértékeit.

[Melyek a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint célértékei?
A vérnyomás határ- vagy célértékei a magasvérnyomást kísérő betegségektől is függenek. Általánosságban megállapítható, hogy 140/90 Hgmm alatti vérnyomásra kell törekedni. Cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában, továbbá szív- és érrendszeri betegségekben az a cél, hogy a vérnyomás értéke 130/80 Hgmm alatt maradjon. Fontos megemlíteni, hogy szívkoszorúér-betegségben a vérnyomást nem szabad 120/70 Hgmm alá csökkenteni.

Cukorbetegek esetében az éhgyomri vércukor értéknek nem szabad meghaladnia a 6 mmol/l értéket, az étkezés után vércukorszint határértéke 7,5 mmol/l. Cukorbetegek esetében 7,0 százalék alatti HbA1c elérése szükséges, azonban mostanában főleg az idős embereknél és számos szövődménnyel rendelkezőknél ennél kissé magasabb érték is megengedett.

A vérzsírok szempontjából kicsit komplikáltabb a helyzet, mert számos célértéket adnak meg a kockázati kategóriáktól függően. Igen nagy kockázatú állapotban a legszigorúbbak a határértékek, itt 3,5 mmol/l alatti összkoleszterin és 1,8 mmol/l alatti LDL-koleszterin a javasolt célérték. Nagy kockázatú állapotban 4,5 mmol/l alatti összkoleszterin és 2,5 mmol/l alatti LDL-koleszterin az elérendő cél, míg olyan betegeknél, akiknek még nincs kialakult szív- és érrendszeri betegségük (tünetmentes nagy kockázatú állapot) az összkoleszterin esetében 5 mmol/l, míg az LDL-koleszterinnél 3,0 mmol/l alatti értékeknél húzódik a határ. Emellett az utóbbi két kategóriában 1,7 mmol/l alatti triglicerid, illetve 1,0 mmol/l (férfiak) és 1,3 mmol/l (nők) feletti HDL-koleszterinérték a kívánatos.

[Sokan azt gondolják, hogy egy kicsivel magasabb érték még nem probléma. Miért káros a tartósan magas érték?
A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívizom-infarktus, agylágyulás, alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség, vesebetegség, plakk-képződés a különböző erekben, vakság, amputációt eredményező érelmeszesedés stb.).

[Mikor elegendő a diéta és az életmódváltás, és mikor kell gyógyszert szedni?
A határértékeket kissé meghaladó eltérések esetén pl. kissé emelkedett koleszterin, vagy vércukorszint esetén legelőször életmód-változtatást kell indítani, csak ennek eredménytelensége után kell a gyógyszeres kezelésre áttérni. Vannak azonban olyan állapotok (pl. 180/110 Hgmm-t meghaladó vérnyomás, vagy 8-8,5%-ot meghaladó HbA1c-érték), amelyekben rögtön gyógyszeres kezelésre van szükség.

[Mi a helyzet, ha valakinek túl alacsonyak az értékei? Az alacsony vérnyomással/vércukorszinttel/koleszterinnel van-e teendő?
A túl alacsony értékek a vérnyomás, illetve a vércukor esetében okozhatnak tüneteket. Az alacsony vérnyomás szédüléssel, fejfájással, súlyos esetben átmeneti eszméletlen állapottal járhat, míg alacsony vércukorszint esetén a szervezet figyelmezető jelek sorozatát indítja el: kínzó éhségérzés jelentkezhet, szívdobogás érzés, izzadás, remegés kíséretében. Ekkor idegesség és ingerlékenység is kialakul. Ha ekkor a cukorbeteg nem tud szénhidrát tartalmú ételt fogyasztani, a panaszok súlyosbodhatnak. Fejfájás, szédülés, a koncentrálóképesség romlása, majd zavartság lép fel. Súlyos állapotban görcsök és kóma is kialakulhat. Ha valaki ilyesmit tapasztal, sürgősen kérjen segítséget már a tünetek kezdeti szakaszában.

A vérzsírok esetében épp ellenkező a helyzet, a nagy tanulmányokból azt szűrték le a szakemberek, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Azt is jól tudjuk, hogy a természeti népeknél, illetve az újszülöttek esetében is igen alacsony a koleszterinszint, és hogy lényegében a civilizációs hatásoknak köszönhetjük a népességben jelenleg tapasztalható átlagértékeket, amelyek jóval magasabbak a kívánatosnál.

[Mire utal a túl nagy haskörfogat? Ennek is vannak célértékei? Melyek ezek?
A haskörfogat a testtömeggel együtt növekszik. A hasi típusú (alma típus) elhízás ebből a szempontból jóval veszélyesebb, mint a csípőtáji (körte típus). Az alma típusú elhízás ugyanis olyan anyagcsere-változásokat okoz a szervezetben, amelyek a későbbiek során számos káros hatással járnak. Férfiak esetében a 102 cm feletti haskörfogat nagy, a 94-102 cm közötti mérsékelt kockázatot jelent. Nők esetében a 88 cm feletti érték jelent nagy kockázatot, s a mérsékelt kockázat a 80-88 cm közötti tartományba esik.

[Milyen időközönként kell ellenőrizni a célértékeket?
A különböző célértékek elérése sokszor csak hosszas kezeléssel valósítható meg. Vannak olyan betegek, akiknek többféle gyógyszerre is szükségük lehet ennek érdekében. Ezért a betegeknek több ellenőrzésen, kontrollvizsgálaton kell megjelenniük. Az ellenőrzések gyakorisága függ az elérendő célértékektől, illetve attól, hogy sikerült-e azokat elérni. A kívánt célértékek hosszú távon fejtik ki jótékony hatásukat, ezért fontos a betartásuk.

[Ki ellenőrzi, illetve kezdeményezi a vizsgálatokat a háziorvos vagy a szakorvos?
Az ellenőrzés több szintű feladat. Nagyon fontos a háziorvos szerepe, mivel a betegek először leginkább hozzájuk fordulnak egészségügyi problémáikkal. Általában a háziorvos kezdeményezi a különböző vizsgálatokat, és sokszor ezen a szinten is megoldható a célértékek elérése. Amennyiben ez mégsem sikerülne, beutalja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. A beteg hosszú távú követése a háziorvos és a szakorvos együttműködését igényelheti.

[Mi mit jelent?

HbA1c: hemoglobin A1c, hosszabb távon jelzi a szénhidrát-anyagcsere állapotát
LDL-koleszterin: alacsony sűrűségű koleszterin, ,,rossz" koleszterin
HDL-koleszterin: nagy sűrűségű koleszterin, ,,jó" koleszterin

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: szívelégtelenség, koleszterinérték, cukorbetegségben, koleszterinszint, megbetegedésekre, vérnyomásértékek, vércukorszinttel, összkoleszterin, súlyosbodhatnak, általánosságban, magasvérnyomást, együttműködését, magyarországon, tanulmányokból, koleszterinnel, ingerlékenység, átlagértékeket, határértékeket, konferenciákon, rendelkezőknél, legszigorúbbak, koleszterinnél, megállapítható, belgyógyászati, érelmeszesedés, vérzsírértékek, tapasztalható, határértékeit, vércukorszint, vizsgálatokat, szövődménnyel, szempontjából, célértékektől, betegségektől, szakterületek, szívkoszorúér, három legfontosabb, ideális vérnyomás-, beteg megkapja, vércukor- vagy, célértékekről kérdeztük, hazai szakmai, ajánlásokat bizonyos, legújabb vizsgálatok, kétévente összeülő, különböző szakterületek, koleszterinszint célértékei, vérnyomás határ-, magasvérnyomást kísérő, vérnyomás értéke, éhgyomri vércukor, étkezés után, Simonyi Gábort, Flór Ferenc Kórház, Belgyógyászati-Lipidológiai Osztályának, Konszenzus Konferenciákon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A sors  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png kislány  Paul David Tripp Április 21  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Alvó cicák  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Tanuld meg ezt a versemet  Nem tudhatod  Szép álmokat!  Fehér virág  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Rátalálsz  Szép estét  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Hiányzik  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 19  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A sors  Szívem  Szép estét kedves látogatóimna...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Adakozás  s immár én is felragyogva, ért...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
három legfontosabb, ideális vérnyomás-, beteg megkapja, vércukor- vagy, célértékekről kérdeztük, hazai szakmai, ajánlásokat bizonyos, legújabb vizsgálatok, kétévente összeülő, különböző szakterületek, koleszterinszint célértékei, vérnyomás határ-, magasvérnyomást kísérő, vérnyomás értéke, éhgyomri vércukor, étkezés után, idős embereknél, vérzsírok szempontjából, kockázati kategóriáktól, javasolt célérték, összkoleszterin esetében, kicsivel magasabb, tartósan magas, első pillanattól, későbbiek során, különböző erekben, határértékeket kissé, gyógyszeres kezelésre, alacsony vérnyomással, vércukor esetében, alacsony vérnyomás, szervezet figyelmezető, panaszok súlyosbodhatnak, tünetek kezdeti, vérzsírok esetében, nagy tanulmányokból, természeti népeknél, újszülöttek esetében, civilizációs hatásoknak, népességben jelenleg, testtömeggel együtt, hasi típusú, szempontból jóval, alma típusú, mérsékelt kockázat, különböző célértékek, betegeknek több, ellenőrzések gyakorisága, elérendő célértékektől, kívánt célértékek, háziorvos vagy, ellenőrzés több, háziorvos szerepe, betegek először, háziorvos kezdeményezi, különböző vizsgálatokat, célértékek elérése, megfelelő szakorvoshoz, beteg hosszú, szakorvos együttműködését, szívelégtelenség, koleszterinérték, cukorbetegségben, koleszterinszint, megbetegedésekre, vérnyomásértékek, vércukorszinttel, összkoleszterin, súlyosbodhatnak, általánosságban, magasvérnyomást, együttműködését, magyarországon, tanulmányokból, koleszterinnel, ingerlékenység, átlagértékeket, határértékeket, konferenciákon, rendelkezőknél, legszigorúbbak, koleszterinnél, megállapítható, belgyógyászati, érelmeszesedés, vérzsírértékek, tapasztalható, határértékeit, vércukorszint, vizsgálatokat, szövődménnyel, szempontjából, célértékektől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.